אנדומטריוזיס

טיפול ברפואה סינית באנדומטריוזיס, דיקור סיני וצמחי מרפא, מקל על הכאבים הקשים המתרחשים סביב הביוץ והווסת ומאפשר לאישה להרות ולחוות הריון בריא.

מהי מחלת אנדומטריוזיס?

אנדומטריוזיס היא מחלה הפוגעת בנשים. תאים בלוטיים של רירית הרחם הקרויה אנדומטריום ומכאן שם המחלה אנדומטריוזיס. בהפרעה של אנדומטריוזיס תאים אלו נמצאים מחוץ לרחם ולא רק בתוכו, שם הם אמורים להיות, בעיקר באזור האגן אך לא רק. ישנם מקרים נדירים שנמצאו מוקדים במוח ובריאות. אני אישית איבחנתי מקרה של מוקד שנמצא בריאות, אך אספר על זאת בהמשך. ישנן שתי סברות לגבי מקור התאים הללו שנמצאו מחוץ לרחם ויצרו את המחלה הנקראת אנדומטריוזיס.  סברה אחת טוענת שדם ויסתי יכול לטפטף דרך החצוצרות ולהשתרש לו על הקרומים המצפים את אברי האגן וגרם למחלת האנדומטריוזיס. סברה שנייה טוענת שמקור למחלת האנדומטריוזיס הוא תאים שעברו שינוי לתאים בלוטיים, דמויי התאים הבלוטיים של רירית הרחם.

שכיחות מחלת אנדומטריוזיס

המודעות למחלת האנדומטריוזים, בקרב הרופאים, גברה בשנים האחרונות, לכן, הגילוי לגבי היקפה גדל באחרונה. שכיחות מחלת האנדומטריוזיס, בקרב נשים הנמצאים בטיפולי פוריות השונים, הוא 30%. מניחים שבשאר  אוכלוסיית הנשים, שכיחות האנדומטריוזיס היא בין 5 ל 10% בדרגות חומרה שונות.

שתי בעיות להן גורם אנדומטריוזיס

בעיה ראשונה באנדומטריוזיס –  כאבים:

כאבי מחזור –  כאבי מחזור או כאבי אגן המתרחשים בעיקר סביב המחזור. כאבים אלו יכולים להיות מאוד חזקים עד כדי השבתת האישה מפעילות. אישה הסובלת מכאבי מחזור צריכה לגשת לבירור לשלילת אנדומטריוזיס. כאמור לא כל כאבי מחזור הם בהכרח אנדומטריוזיס.
כאבים בעת קיום יחסי מין –  אנדומטריוזיס יכול לגרום לכאבים בעת קיום יחסים מלאים, בעיקר בחדירה עמוקה.

בעיה שנייה באנדומטריוזיס – הפרעה  בפריון :

הדבקויות – הנגעים של אנדומטריוזיס יכולים לגרום להדבקויות, רקמה צלקתית סביב החצוצרה ובכך למנוע הגעת הביצית מהשחלה לחצוצרה.
דלקטיות –  מוקדי אנדומטריוזיס יוצרים תגובה דלקטית, שהיא בעצם המקור לכאב. חומרי הדלקת שנוצרה פוגעים באיכות הביציות.
ציסטות –  היווצרות של ציסטות עכורות המכילות בעצם דם ישן. ציסטה של אנדומטריוזים נקראת גם ציסטת שוקולד. ניתן לאבחן זאת ע"י אולטרה סאונד. במקרה של אנדומטריוזיס הרופא יאבחן זאת ע"י זיהוי ציסטות עכורות הנקראות גם אנדומטריומות ואלו הציסטות האופיניות לנשים עם אנדומטריוזיס. סיבה נוספת לפגיעה בפריון האישה, היא שניתוחים חוזרים עקב ציסטות כאלה פוגעים ברקמה השחלתית. נמצא שנשים שעברו ניתוחים חוזרים דו צדדיים, בשחלות עקב ציסטות אלו, נמצא אצלן ירידה ברזרבה השחלתית בבדיקת AMH , ז"א ירידה בכמות הביציות.

מהי אנדומטריוזיס על פי הרפואה הסינית ?

הפרעת / מחלת אנדומטריוזיס, על פי הרפואה הסינית, מאופיינת בעיקר כהתקעות של דם בבטן תחתונה. אך, לרוב מעורבים יחד עם התקעות הדם גם פתולוגיות נוספות. חולשת הטחול היוצרת התקעות לחות וליחה בבטן תחתונה. אם ישנן בעיות פוריות אז בד"כ ישנה גם חולשה של יאנג הכליות. 

הגורמים לאנדומטריוזיס על פי הרפואה הסינית

הרפואה הסינית מתייחסת לתופעה של אנדומטריוזיס כאל תופעה שתמיד בבסיסה קיים מצב של סטזיס (תקיעות) דם.
מצב של תקיעות דם יכול להתרחש כתוצאה מסיבות רגשיות כמו מתחים וכעסים. כמו כן תקיעות דם יכולה להגרם גם בעקבות  מחלה כרונית, עבודה מתישה תחת לחץ, חשיפה לקור, ניתוחים, סטזיס דם וזיהומים גינקולוגיים. בדרך כלל סטזיס דם תמיד מהווה את סיבת השורש להפרעת האנדומטריוזיס, אבל בדרך כלל מעורבים גם דפוסים נוספים דוגמת: חולשת טחול, חולשת כליות, סטגציה של הכבד, סטגנציית קור או עודף חו בבטן תחתונה.
האבחנה הסינית מתבססת על הביטויים הקליניים, תזמון הכאב, מיקום הנגעים, אופי וחומרת הכאב, וסימפטומים נוספים מהן סובלת המטופלת והטיפול מתבצע בהתאם.

כיצד מטפלים באנדומטריוזיס  בדיקור סיני

הטיפול ברפואה הסינית באנדומטריוזיס, דיקור סיני / צמחי מרפא, נעשה לאורך כל המחזור. אך, עיקר תשומת הלב בטיפול ניתנת להנעת הדם באגן ופירוק גושים בזמן הווסת. כמו כן, חיזוק יאנג הכליות והנעת הדם סביב זמן הביוץ. אם ישנה התקעות חזקה כל כך, המפריעה לפוריות, אז הטיפול בדיקור סיני ובצמחי מרפא, יתרכז בהנעת הדם לאורך כל המחזור. כמו כן הטיפול דיקור סיני וצמחי המרפא מתייחס לדלקתיות, הנוצרת עקב נגעיי אנדומטריוזיס, חומרי הדלקת המופרשים ממנה פוגעים באיכות הביציות ובכך פוגעים בפוריות האישה.
אסטרטגית הטיפול באנדומטריוזיס לרוב נועדה לשפר את התנועתיות בבטן תחתונה של צ’י (אנרגיה) ודם וכך להקל על הכאב המופיע ועל כמות ואיכות הדימום. הגורם לכאב, על פי הרפואה הסינית, הוא הפרעה בזרימה החופשית. . ההפרעה בזרימה החופשית מיוחסת למרידאן הכבד. כשמטרת הטיפול היא הכאב, עיקר הטיפול בהנעת הדם יתרכז סביב הביוץ וסביב הווסת. כשמטרת הטיפול היא הריון, הטיפול ינתן לאורך כל המחזור וישתנה בהתאם לשלבים השונים בו.
לקיחת צמחי מרפא חשובה מאוד במחלה זו. היא עוזרת לאזן את המחזור ומשפרת את הסירקולציה בבטן התחתונה וכן, מפחיתה את תהליך הדלקת. לטיפול מסוג זה יש השלכות רבות כתמיכה בכניסה להריון. בנוסף לדיקור שימוש במוקסה מאוד חשוב ומקל על התלונות של כאב בזמן וסת.

תזונה בריאה ומתאימה חשובה בהתמודדות עם האנדומטריוזיס. אסטרוגן ברובו קשור בחלבוני אלבומין. רק 2-3% ממנו פעיל בגוף. אסטרוגן מופרש מהגוף ברובו דרך מערכת השתן ו 10% מופרש דרך הצואה.
 תזונה סיבית המורכבת מפירות, ירקות ירוקים בעיקר ממשפחת המצליבים, יכולה לעזור בפינוי אסטרוגן מהגוף. אחד מתוספי התזונה החשובים בלקיחה הוא כורכום. ידוע שאנדומטריוזיס הינה מחלה המשלבת גם מצב דלקתי ובעקבות זאת יופיע כאב. כורכום הוא שורש אנטי דלקתי. החומר הפעיל בו כורכומין הוא הרלוונטי. אכילה או תיבול של תבלין הכורכום אינה מספקת. יש לצרוך אותו במינון גבוה טרפואיטי בטבליות יחד עם אומגה שלוש גם היא אנטי דלקתית ויש ליטול את שניהם ברמה היומית.. 

טיפול ברפואה סינית באנדומטריוזיס, דיקור סיני וצמחי מרפא, מקל על הכאבים הקשים המתרחשים סביב הביוץ והווסת ומאפשר לאישה להרות ולחוות הריון בריא.

הטיפול באנדומטריוזיס ברפואה המערבית

הטיפול באנדומטריוזיס הוא לא בגורם למחלה, שהוא לא ידוע, אלה ניסיון לדכא את המחלה. אצל נשים שהבעיה העיקרית שלהם היא כאב, נותנים תרופות המדכאות את הביוץ בכדי למנוע את העליה והירידה של ההורמונים שהיא הגורם לשינויים בתוך אותם נגעים של אנדומטריוזיס.
הטיפול הפשוט והנפוץ הוא מתן גלולות ברצף. נותנים לאישה את אותן גלולות למניעת הריון שהיא לוקחת רק ללא הפסקה. ישנם הוכחות שהדבר גורם לדיכוי המחלה והקלה על הכאבים.
טיפול נוסף הוא מתן תרופות הסוגרות את הביוץ הטיבעי של האישה. התרופות הן אגוניסטים ל gnrh. הורמון זה מופרש מהבלוטה במוח והוא הגורם לביוץ ע"י הפרשת LH ו FSH האחראים לביוץ. תרופות דקפפטיל ולופון מפסיקות בעצם את הביוץ הטיבעי וגורמות לדיכוי של האנדומטריוזס. לאחרונה הגיעה תרופה חדשה על בסיס פרוגסטרון שהיא גם היא מדכאת את נגעי האנדומטריוזיס. הבעיה שכשמדכים את הביוץ, בעצם מונעים את את האפשרות להרות. אז נכון שיש בהחךלט הקלה בכאבים, אך אין תועלת בשיפור הפיריון.

טיפול פיריון עם אנדומטריוזיס ברפואה המערבית

מתחלק לשניים:

ניתוח להסרת רקמה דלקטית הנגרמת מנגעי אנדומטריוזיס על השחלות ולנקות את השחלות מהציסטות הפוגעות לאישה בשחלות

טיפול תרופתי המשפר את הביוץ ומגדיל את הסיכוי להרות. ברוב המקרים משלבים בין הטיפול התרופתי לניתוחי.

הפריה חוץ גופית IVF היא הפתרון הטוב יותר לנשים עם אנדומטריוזיס. שאיבת הביציות לצורך הפרייתן במעבדה, מונעת את פגיעתן ע"י אותם נגעים של אנדומטריוזיס. למרות שהפריה חוץ גופית היא הפתרון הטוב יותר, רוב הנשים עם אנדומטריוזיס יצליחו להרות בטיפולים פשוטים יותר כמו הזרעה.

מתי לנתח במצב של אנדומטריוזיס

כשהכאבים חזקים מאוד ובלתי נסבלים ואינם מוקלים בלקיחת תרופות
כשהציסטה היא גורם הכאב או מעל 5 ס"מ
רצוי להמנע מניתוחים חוזרים, כי הדבר יכול לגרום לנזק מצטבר. כשמדובר בטיפולי פיריון רצוי להמנע מניתוחים ולהתגבר על הבעיה.

טיפול ברפואה סינית באנדומטריוזיס, דיקור סיני וצמחי מרפא, מקל על הכאבים הקשים המתרחשים סביב הביוץ והווסת ומאפשר לאישה להרות ולחוות הריון בריא.

שתפו את המאמר

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter

אולי יעניין אותך גם...

דילוג לתוכן