"יד ביד כל הדרך אל הילד"
לאחרונה פונות יותר ויותר נשים לרפואה הסינית לטיפול באי פריון.
מחקרים חדשים מעידים ששילוב בין טיפול הורמונלי קונבנציונלי לבין טיפול ברפואה הסינית, מכפיל ויותר את הסיכוי להריון. טובים השניים מן האחד.
בשנים האחרונות ניכרת עליה בבעיות פריון המסווגות על פי הרפואה המערבית כ- ב.מ.פ (בלי ממצא פתולוגי) ז"א שלא ניתן לזהות את הסיבות לחוסר פוריות אך עדיין האישה לא מצליחה להרות, או שמתרחשות הפלות חוזרות, במיוחד בשליש הראשון להריון.הסיבות לכך רבות וקשורות לאורח החיים המתוח והתובעני ולתזונה בחברה המערבית, וכן לשימוש לאורך זמן בגלולות למניעת הריון הגורמות לחסר דם. בנוסף, בתקופתנו נשים במערב מנסות להרות בגיל מבוגר יותר, גיל בו רמת הפוריות יורדת, וכשההריון לא מתרחש מיידית, מתחיל מחול שדים (לחץ עצמי וסביבתי) הפוגע ביכולת הקליטה ברחם ומכאן קצרה הדרך לקבלת טיפול הורמונלי שאינו בהכרח נחוץ ובמיקרים מסוימים אף מזיק.
הרפואה המערבית מתבססת על מדידה כמותית של חומרים ואילו הרפואה הסינית מודדת גם תהליכים של השתנות אנרגטית. דבר זה מאפשר למטפל לראות את האדם כמכלול של גוף ונפש יחד ולתת את הדעת בטיפול לשניהם גם יחד.
למרות הבדלי הגישות, המטפל ברפואה הסינית לוקח בחשבון את האנרגטיקה של ההורמונים הניתנים בטיפולי פריון ותגובת הגוף אליהן. כך, המטפל מכוון את הטיפול שהשפעת ההורמונים נילקחת בחשבון ומנוצלת בצורה טובה יותר כך שהיא משפרת את סיכויי הקליטה וההשתרשות של העובר.
האישה ברפואה הסינית נתפסת כמערכת ייחודית, כך ששתי נשים המגיעות עם אותה אבחנה מערבית עשויות לקבל אבחנות סיניות שונות.
האבחון נעשה ע"י בדיקת דופק, לשון, בטן, מעקב חום BBT, הווסת, אופי המחזור החודשי וצורת התנהלותו.
הווסת מכונה בסינית "טל השמיים" ונחשבת לתקופה של היטהרות. הרחם מכונה "ארמון הילד" וקשורה באופן ישיר ל-Qi ודם.
המחזור החודשי מחולק ליין ויאנג. 14 הימים הראשונים של המחזור, מתחילת הווסת ועד לביוץ, שייכים ליין ( הנתפס ברפואה הסינית כחומר). 14 הימים מהביוץ ועד לווסת הבאה שייכים ליאנג ( הנתפס ברפואה הסינית כאנרגיה ).
המחזור ככלי אבחון
הגיל הממוצע לקבלת ווסת הוא 12-14. מלבד המחזורים הראשונים, אמור המחזור להיות סדיר ולהופיע בכל 28 יום. אך בכל זאת מחזור תקין מוגדר בין 25 ל-35 יום.
המחזור החודשי והווסת של האישה משמשים ברפואה הסינית ככלי אבחוני ומבטאים את מצבה. תכיפותו, סדירותו ושאר סממנים כמו צבע, כמות, זרימה, קרישי דם – מהווים כלי אבחוני חשוב בטיפול בנשים. הדימום הוא ללא ריח וקרישי דם ונמשך 4 – 6 ימים. לפעמים בתחילת הדימום נוטה צבע הדם לחום ומתבהר בהמשך. תופעות שונות לפני ובזמן הווסת, כמו נפיחות קלה בבטן התחתונה ובחזה, אמורות להיות קלות. האבחנה מתייחסת לווסת מקדימה או מאחרת, קרישי דם, דם כהה או בהיר מדי ודימום רב או מועט מעידים על חוסר איזון הורמונלי. כך גם מיגרנות, כאבי בטן, גודש חזק בחזה, עייפות ושלל תסמינים המופיעים בתסמונת טרום וסתית (PMS). הסיבות לתופעות הללו מקטינות את הסיכוי להרות, ומגדילות את האפשרות להפלות חוזרות בעיקר בשליש הראשון של ההריון.
מעטות הנשים שחוות את הווסת שלהן ללא תופעות כאלו, שנתפסות כגזירה מן הטבע ולא כתופעה לא תקינה שניתנת לטיפול ברפואה הסינית.
בעיות קליטה והשתרשות של העוברהפלות חוזרות
לאחרונה ניכרת עליה במספר הנשים המשלבות בטיפולי פריון את הרפואה הסינית יחד עם הרפואה הקונבנציונלית. * מחקרים שנערכו בטיפולים משולבים, הראו הכפלת אחוזי ההצלחה של ההפריות (IVF) וההזרעות (IUI). הסיבה לתוצאות טובות אלו היא שהרפואה הסינית מטפלת בתופעות הלואי של ההורמונים המפריעות לקליטה וההשתרשות ומשפרת את איכות רירית הרחם המהווה את המצע לקליטה.
הפריה חוץ גופית (IVF) עוקפת אמנם את כל בעיות מפגש זרע-ביצית, אך עדיין נשארת בעיית הקליטה ברחם. העובר מוחזר אל רירית הרחם (גם בהפריה טבעית) ושם הוא אמור להשתרש. כדי שתהיה קליטה והשתרשות טובה של העובר, צריכה רירית הרחם להיות מספיק עבה (רצוי מעל 7 מ"מ בסביבות הביוץ), סדירה, בטמפרטורה מתאימה ושזרימת הדם בה תהיה חופשית. הווסת היא למעשה דם הרירית ואופייה מעיד על מצב הרירית. השליה לוקחת את האחריות להזנת העובר רק לקראת סוף השליש הראשון של ההריון. לכן, רוב ההפלות מתרחשות בשליש הראשון.
נשים רבות סובלות מאי פריון מלכתחילה בגלל בעיית קליטה ומכאן שהפריה חוץ גופית לא בהכרח עוזרת * ( 20% – 25%).
הטיפול ברפואה הסינית פועל, בין היתר, לשיפור איכות הרירית ובכך מאפשר קליטה והשתרשות טובה יותר של העובר וכך מניעה של הפלות.
לכן, שילוב בין הטיפולים יכול לשפר בצורה ניכרת את הצלחת טיפולי IVF.
טיפול הורמונלי
טיפול הורמונלי עם או ללא IVF ו- IUI, מלווה לרוב באי שקט, עצבנות, כאבי ראש, גודש בשדיים ובמקרים קיצוניים אף לגירוי יתר ודלקת של השחלות. הורמונים כמו Ikaclomin, Pergonal ו- Metrodin המופקים משתן נשים ומכילים בעיקר FSH אך גם LH, גורמים לעודף חום ולהתקעות בזרימה שעלולים ליצור ציסטות בשחלות ואף לגרות אנדומטריוזיס. והורמונים כמו Gonal-F המכיל FSH ממקור סנטטי (ללא LH) היכול לגרום לגירוי יתר שחלתי. בנוסף קיימת סכנה לפגוע ברירית הרחם ובצוואר הרחם ובכך פגיעה ממשית בסיכויי תאי הזרע ( בהפריה טבעית או בהזרעה ) להפרות את הביצית ובסיכויי הביצית המופרת להיקלט כראוי ברירית הרחם. זוהי סיבה נוספת לאחוזי הצלחה נמוכים בטיפולי IVF ו- IUI.
הטיפול ברפואה הסינית במקרה זה פועל לאזן את השפעת הלוואי של ההורמונים ובמיוחד לספוג את החום הפנימי הלא רצוי ולהזין את הרקמות הפגועות.
זוהי סיבה נוספת לשלב בין הטיפולים ובכך לשפר את סיכויי ההצלחה . FSH גבוה
טיפול בדיקור סיני יעיל מאוד במצבים של רמות FSH גבוהות ( מעל 10 ביום השלישי של המחזור).
ניתן בעזרת דיקור סיני להוריד בזמן קצר, את הרמות הגבוהות של ה FSH , לרמות תקינות, ולשפר את איכות הביצית .
פיתחתי בקליניקה טכניקה ייחודית ,להורדת FSH גבוה בפרק זמן קצר של בד"כ מחזור אחד .
במאמר הזה אסביר תחילה על הורמון ה FSH מההיבט של הרפואה המערבית ולאחר מכן כיצד, בעזרת הטכניקה הייחודית שפיתחתי בדיקור סיני, אנו מורידים את רמת ה FSH הגבוה ומשיגים את ההיריון המיוחל . למאמר המלא
אי פריון גברים
על רמת הפוריות משפיעים הגבר והאישה גם יחד. ז"א שיפור ברמת הפוריות אצל כל אחד מבני הזוג בניפרד משפיע על רמת הפוריות של הזוג.
את איכותו של הזרע מגדירים מספר פרמטרים כמו כמות הזרעונים, נפח נוזל הזירמה וצמיגותו, תנועתיות הזירעונים וצורתם.
הזירעונים סובלים נורא מחום וזו הסיבה ששק האשכים נמצא מחוץ לגוף. התחממות האשכים מסיבות שונות כמו התרחבות וריד ( וריקוצלה ) או דלקת יכולה להפריע למעבר זרעונים ולפגיעה באיכותם.
ברפואה הסינית אנו נעזרים גם בתוצאות בדיקת איכות הזרע ונותנים טיפול מתאים לגבר בהתאם לפרמטר החלש בזירעונים.
ככלל אני ממליץ להמנע מתחתונים ומכנס צמוד וכן משילוב רגליים ומקלחות חמות . כמו כן להמנע ממזון באיכות חמה כמו מזון מטוגן או "על האש" טיבול פיקנטי או חריף ובשר אדום.
גורמים נוספים לאי פריון לפי התפיסה של הרפואה הסינית:
• לחץ – מתח וכעס מפריעים לזרימת דם חופשי ברחם ולא מאפשרים ביוץ טוב. רצוי ליצור סביבה רגועה, בעיקר בתקופת הביוץ ולאחריה.
• פעילות גופנית – מאומצת, לא מומלצת לנשים המנסות להרות, משום שהיא גורמת לתזוזות קיצוניות של הרחם. נשים המרגישות צורך בפעילות גופנית מאומצת, מומלץ לעשות אותה מהמחזור ועד סמוך לביוץ. פעילות גופני עדינה, כמו יוגה וטאי צ'י, עדיפה.
• תזונה- היא גורם חשוב בהבנת בעיות פוריות ופתרונן. כל מטופלת מקבלת המלצות שונות המבוססות על התפיסה הרפואית הסינית שי איכיות קור וחום של כל מאכל והשפעתו על האיברים הפנימיים. רבות מבעיות הפריון במערב קשורות למצב של קור. לכן, לרוב תומלץ הפסקת צריכה של מאכלים ומשקאות קרים, במיוחד סביב זמן הווסת, משום שקור מכווץ וכך לא מאפשר זרימת דם חופשית ברחם (גורם גם לכאבי מחזור).
הטיפול היעיל ביותר משלב אקופונקטורה (דיקור סיני), צמחי מרפא סיניים, שינוי תזונתי קל ופעילות גופנית מתאימה.
הטיפולים הסיניים מתייחסים לא רק לתופעות הקלות יחסית שלהן הרפואה המערבית מייחסת פחות חשיבות. בנוסף לטיפולי פריון נשים וגברים בגינקולוגיה הסינית אנו מטפלים בתופעות גיל המעבר ובעיות קשות כמו זיהומים במערכת המין והשתן, וגניטיס, כאבי מחזור ו-PMS , אי סדירות המחזור, צניחת רחם, ציסטות, מיומות, אנדומטריוזיס, הפלות חוזרות, בעיות בהריון כמו בחילות והקאות קשות, התפתחות לא מספקת של העובר (IUGR), בצקת הריונית, סוכרת הריונית, רעלת הריון, יתר לחץ דם הריוני, היפוך עובר וזרוז לידה, חיזוק היולדת לאחר הלידה והגברת ייצור חלב אם. הנסיון הקליני מראה תוצאות טובות של שילוב בין הרפואה הקונבנציונלית לרפואה הסינית.
מכאן שהיתרונות הגלומים ברפואה הסינית והנסיון שהצטבר במהלך אלפי שנים בסין, תורם לשיפור סיכויי הצלחת השגת ההריון הנכסף תינוק ואם בריאים.
כמו כן שילוב זה יקטין במידה ניכרת את עוגמת הנפש של הזוגות החפצים בילד.
* מחקר שפורסם ב-2002 במגזין המדעי Fertility and Sterility ציין שיעור הצלחה גבוה בהפריה מלאכותית בקרב נשים שטופלו בדיקור סיני. במחקר, שנערך בגרמניה בשיתוף של אוניברסיטת Ulm יחד עם ב"ח המקומי, השתתפו 160 נשים בנות 28-36 . קבוצת הניסוי טופלה בדיקור מייד לפני ואחרי החזרת העובר (IVF) לרחם. בקבוצת הניסוי נרשם שיעור של 42.5% בהצלחת ההריון לעומת 26% בקבוצת הביקורת, שלא טופלה בדיקור.
מחקר שנערך באוניברסיטת קורנל הראה תוצאות דומות.